2020

De bär sina tunga ok av duktighet och ställer sig i ledet. Magkänslan och kärleken i bröstet tystas bryskt. I det här ledet lyssnar vi inte inåt. Vi lyssnar utåt och uppåt.


Förblindad av sin duktighet offrar flickan och pojken allt för att få fortsätta leva. Hen offrar sin egna och sina barns hälsa.


Relationer raderas och det som nyss var trygga lagar och regler moduleras om i det tysta. Gamla ord får nya definitioner och de duktiga forsätter vara duktiga och lydiga.


En del kryper in i den varma, förrädiska offerkoftan, en del dansar runt som om ingenting har hänt, andra tar på sig befälsmössan och jagar de som aldrig haft-eller de som lagt ner oket.


Det är ett skådespel utan dess like. Alla världars krig. Allt har kokats ner till denna stund och ska göras upp på arenan.


Runtomkring står de visaste väsen av dem alla. De äldsta själarna som sett allt detta förut. De har sett allt under olika århundraden men aldrig på samma gång. De står nu tysta och är närvarande med sin trygga kraft och väntar. De ser och väntar medan vi på arenan spelar färdigt våra roller.